Dragi SVI. Pogotovo muškarci. Prvi dio ovog teksta je najmanje važan pa ga preskočite da se ne zamorite od čitanja o roditeljstvu; sve ostalo napisano ispod puno je važnije.

Na nedavni Facebook status jednog muškarca, kojeg danas dijelim, ukazala mi je kolegica Kristina Ercegović, samo dan nakon što sam joj u inboxu iznijela svoje mišljenje o balkanskim muškarcima i vlastitim kriterijima koje više ne želim spuštati ni pod koju cijenu.

 

Prije 8 godina, nakon pretposljednje veze iz koje sam izašla, ostavljajući iza sebe stan u kojem smo živjeli, potencijalni brak i imanje djeteta koje je on htio (ali ja nisam s njim), obećala sam sebi da NE planiram imati dijete sve dok ne nađem muškarca kakvog sam si zamislila da bi bio prikladan za to. Jer nikad nisam htjela da mi se dijete dogodi. Željela sam biti na to spremna. I spremna jesam posljednjih 8 godina, ali ne mogu naći dovoljno kvalitetnog slobodnog muškarca koji bi to mogao izvesti sa mnom. Jer ne želim imati dijete samo zato da ne bih u starosti ostala sama ili zato što djecu ima većina; to nije dio mojeg mindseta. Kao što svemu u životu pristupam promišljeno i praktično, tako pristupam i pojmu roditeljstva. Jasno mi je da svaka osoba roditeljstvu pristupa najbolje što zna i može, ali priznat ćete da se ljudi u tome drastično razlikuju jer svatko ima pravo na svoja pravila.

 

Ima nade za balkanske muškarce

Ovaj Dinov status je dokaz da muškarci koji istinski razumiju žene IPAK postoje i to na Balkanu! Status mi je tim draži što ga je napisao meni do sada nepoznati muškarac koji je, igrom slučaja, pohađao srednju školu (1. tehničku školu Tesla u Zagrebu) u kojoj sam posljednjoj radila u svojoj osmogodišnjoj prosvjetnoj karijeri, predajući hrvatski jezik i koja mi je bila pokazatelj da se želim maknuti iz uhljebarskog i šovinističkog prosvjetnog sustava prije nego što sam postala poduzetnica (do danas ni sekunde nisam požalila na toj odluci). Ta je srednja škola ujedno bila prepuna muškaraca (tada mladića) koji nisu imali pojma ne samo KAKO TRETIRATI modernu jaku ženu, nego ni ŠTO žena zapravo JEST.

Da ovaj status nije napisao muškarac, imao bi puno manju vrijednost. Ali zahvalna sam što sam ga doživjela u 2022. godini ovdje, na jebenom Balkanu, u dragoj mi Hrvatskoj koja je prepuna kvalitetnih i mudrih žena koje muškarci jednostavno NE ZNAJU razumjeti zahvaljujući prethodnoj generaciji žena (njihovih majki) koje se od suvremenih žena razlikuju za 360 stupnjeva! Ovaj je status zato PRVI korak. Tko će bolje naučiti “uspavane” muškarce od duhovno osviještenog muškarca? Tko će im utrti put bolje od čovjeka s penisom koji je, prije od većine, naučio kako stoje stvari? I naposljetku, od muškarca koji je imao toliko hrabrosti to napisati JAVNO. Ovom prilikom najprije aplaudiram ženama koje su odgojile Dina Tremensa. Uključujući njegove ljubavnice (prošle, sadašnje) koje su mu ukazale put. Jer stvoriti ovako osviještenog muškarca mogu samo JAKE žene.


Ravnopravnost spolova donosi nam sretniju budućnost

I za kraj si postavljam usputno pitanje. Tko je Dino Tremens? Ime i prezime zvuči cool. Kao iz nekog filma. Ime Dino htjela sam u 30-ima dati svome sinu ako bih ga imala jer mi je cijelo desetljeće upravo ono bilo najdraže. Razmišljam o tome kako Dino živi, kako razgovara s drugima, koji su mu hobiji, kakav mu je karakter. Ali shvaćam da to zaista nije važno. Želim ga imati u glavi kao ideju suvremenog feminizma! Dino je u mojim mislima iznimno kvalitetna duša koja pomaže ovom šovinističkom patrijarhatu napraviti korak ka solidarnosti, ravnopravnosti spolova, pacifizmu i boljem svijetu. Dino je idealist, baš kao i šačica entuzijastičnih edukatora poput mene koja je odlučila ostati na Balkanu (iako se odavno mogla otisnuti u svijet i tamo biti možda uspješnija) da društvu ukazuje kako da se izdigne od primitivnih poriva, instinkata i uvjerenja koje su ogromni okov balkanskog društva.

 

Dino Tremens za mene danas postaje institucija o kojoj treba govoriti i pisati. Koja će nam pomoći da živimo ljepše. Čiji stav treba osvijestiti, a onda primijeniti. Dino Tremens treba postati maskota modernog feminizma; onoga u kojem žene NE žele naglasiti da su bolje ili pametnije od muškaraca, nego im ukazati da su oba spola jednako jaka i sposobna da stvore pravednije i bolje društvo za buduće generacije.
Status Dina Tremensa u ovom trenutku ima 378 lajkova što je premalo u odnosu na ono koliko bi ih trebao imati. Ali zato smo ovdje da mu damo lajk i podijelimo ga, zalijemo to razmišljanje vodom da dalje klije, podržimo stav koji je stvoren da promijeni realnost u glavama mnogih. Da stvori veći broj onih koji NE žive u prošlosti. Onih koji uviđaju vrijednost žene. Onih koji bespredmetno poštuju empatičnost ženskog principa. Onih koji rade na sebi. Onih koji osjećaju druga bića i univerzalni zakon Svemira. Onih koji znaju da smo došli na svijet da nam bude lijepo i da budemo u miru. Dino Tremens, hvala ti što postojiš. Danas si me nevjerojatno obradovao!

Marina Krleža